Met deze simpele regel weet je precies hoeveel kinderen er op het kinderfeestje mogen komen

'Hoeveel kinderen mogen er komen, mama?' Dit is waarschijnlijk de eerste vraag die je krijgt.  Kinderfeestjes blijven kinderfeestjes, maar toch is er de laatste jaren (lees: sinds de jaren '90) best wat veranderd.  Vroeger was een handvol van je beste vriendjes en vriendinnetjes - inclusief neefjes en nichtjes van dezelfde leeftijd - genoeg om een kinderfeestje mee te vieren. Met 6 tot 8 kinderen was het al een feest. Maar tegenwoordig is 10 kinderen uitnodigen in veel gevallen niet eens genoeg.

Eén simpele regel

Gaat je kind naar de basisschool? Let the kids parties begin! Vanaf 5 jaar kunnen ze echt van het feestje genieten. Vaak is het ook op deze leeftijd dat ze voor het eerst worden uitgenodigd (hoe spannend!). Een goede en simpele regel om het aantal kinderen te bepalen is de leeftijd van je kind + 2 kindjes erbij. Laat je niet verleiden om meer kindjes uit te nodigen als je denkt dat het teveel wordt. Vooral als je het feestje thuis houdt. Het aantal verdubbelen omdat er een extra volwassene bij is lijkt misschien een goed idee, maar kan alsnog veel werk zijn (tenzij die persoon een kids entertainer is). Voor je het weet raak je met elkaar in gesprek (lees: afgeleid), raak  je het overzicht kwijt en beginnen de kinderen zich te vervelen. Chaos! Dus houd controle over het feest en onthoud de regel: de leeftijd + 2.

Kinderfeestjes etiquette

Zodra je kind naar de basisschool gaat zal je merken dat er enige concurrentie ontstaat wat feestjes betreft. En de zogenaamde 'kinderfeestjes etiquette' kan rare situaties opleveren.   Net als bij ons volwassenen nodig je degenen uit die jou ook hebben uitgenodigd. En omdat je kind niet de hele klas kan uitnodigen, is het deel van de 'etiquette' dat je kind het feestje niet van de daken schreeuwt. Dat kan pijnlijk zijn voor de kinderen die niet zijn uitgenodigd.  

Als je kind zelf niet uitgenodigd wordt...

Nee, zeker niet. Als je de hele klas uitnodigt, kan het nog steeds voorkomen dat je kind niet uitgenodigd wordt op het feestje van de andere kinderen. Het gebeurt nu eenmaal. Het kan bijzonder pijnlijk zijn als jouw kind de enige is die niet wordt uitgenodigd. Hiermee omgaan kan lastig zijn, meer als ouder dan als kind. Dus hoe ga je hier mee om? Maak er geen 'big deal' van. Dat maakt het vaak erger dan het is. Vertel je kind dat hij of zij sowieso niet naar het feestje had kunnen gaan, omdat je  al had gepland om samen <vul hier iets leuks in wat jullie gaan doen>.

De voordelen van de leeftijd +2

Als je je aan de simpele regel van leeftijd +2 houdt, nodigt je kind alleen degenen uit met wie ze vaak spelen. Het voordeel is dat jij de kinderen met wie je kind speelt ook beter leert kennen. Onderschat het feestje niet: elk kinderfeestje vraagt een goede voorbereiding, tijd en inspiratie.  Je kunt kids entertainment huren voor de kinderen, zodat ze allemaal voldoende aandacht krijgen tijdens de activiteiten. Maar het is ook makkelijker om iets leuks buiten de deur te doen. Dat betekent overigens niet dat het feestje per sé goedkoper is met een kleiner groepje kinderen. Je kunt het namelijk zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt. Als je bijvoorbeeld een grote tuin hebt waar alle kids in passen, hoeft het met wat creativiteit helemaal niet duur te zijn.

De hele klas uitnodigen: wel of niet doen?

Dat bepaal je natuurlijk zelf. Denk wel twee keer na voordat je de hele klas thuis uitnodigt. Is er genoeg ruimte? Zijn er voldoende volwassenen aanwezig om toezicht te houden? Hoe los je het op als spullen kapot gaan? Daarnaast is er ook nog een ander belangrijk punt: dat je niemand overslaat. Hoe irritant sommige kinderen ook kunnen zijn, nodig ze uit. Het is óf iedereen uitnodigen, óf een paar. Als je niet iedereen uitnodigt, is ook hier een simpele regel voor: nodig maximaal 60% van de kinderen uit. Dan is het minder erg voor de groep kinderen die niet uitgenodigd zijn. En leg aan je kind uit waarom het niet mogelijk is om de hele klas uit te nodigen.

Wanneer ouders niet reageren op de uitnodiging

Ken je dat? De uitnodigingen zijn uitgedeeld, maar vervolgens krijg je maar geen reactie. Best lastig als je een exact aantal kinderen moet doorgeven voor het feestje. Zorg allereerst dat de uitnodiging duidelijk aangeeft waar, wanneer en hoe laat het feestje plaatsvindt. Het is heel normaal dat sommige ouders vergeten om te reageren (iedereen heeft het druk). Voeg daarom een RSVP toe aan de uitnodiging: 'Zou je de aanwezigheid van (naam) voor (datum) willen doorgeven via (vul in)? Zonder reactie gaan we ervan uit dat (naam) niet aanwezig kan zijn.' Het klinkt misschien wat serieus voor een kinderfeestje, maar je zult merken dat deze informatie belangrijk is om het feestje te plannen. En als de één niet kan komen, kan er nog en ander kindje uitgenodigd worden.