Back to school, back to reality!

5 manieren om je kind voor te bereiden op school na een lange zomervakantie

De 6 weken zomervakantie - waarvan je dacht dat er geen einde aan zou komen - zijn bijna voorbij. Hier zijn 5 manieren om je kids (en jezelf) weer goed in het schoolritme te krijgen!

 

1. Pas je schema geleidelijk aan

Zeg maar dag tegen de late avonden en hallo tegen de vroege ochtenden! Start een paar dagen voordat de school begint met je routine. Ga op tijd naar bed, sta vroeg op en maak ontbijt rond hetzelfde tijdstip als wanneer de kids naar school gaan. Op deze manier is de verandering niet heel groot en kun je tegenstribbelingen op de eerste schooldag voorkomen.

 

2. Play dates met klasgenootjes 

Wakker het contact tussen je kind en hun favoriete klasgenootjes weer aan. Dit is een leuke manier om vriendschappen weer te versterken voordat het nieuwe schooljaar begint. En zo klets je ook weer bij met de moeders. Laat je kind één activiteit kiezen die ze heel graag willen doen voor het einde van de zomervakantie. Het is een goede afsluiter van de zomervakantie en een leuk gespreksonderwerp voor in hun nieuwe klas.

 

3. Grote schoonmaak en weg met oude kleding

Begin met het opruimen van hun kledingkast. Sorteer samen hun kleding (en van jezelf) en maak verschillende stapels: wat je houdt en wat je wegdoet. In deze blog lees je hoe je dit het beste kunt doen. Reorganiseer de indeling van je keukenkastje als het nodig is, zodat je hun lunchspullen 's ochtends makkelijk uit de kast pakt. Houd samen met je kids een grote schoonmaak! Een schoon en fris huis doet wonderen: het leidt minder af en geeft rust. Een ideale plek om huiswerk te maken of je voor te bereiden op je presentatie voor het werk. En over huiswerk gesproken: maak een overzicht waarop je kids duidelijk zien wanneer ze hun huiswerk moeten maken en wanneer jij het samen met hen nakijkt. Ze leren niet alleen om hun tijd goed in te delen, maar het zorgt er ook voor dat ze niet achterlopen met hun huiswerk (zodat jij geen straf hoeft te geven). 

 

4. Een frisse start

Eén van de leukste dingen die ik leuk vond om te doen voordat het schooljaar begon was uiteraard...shoppen! Dit is ook meteen de makkelijkste manier om de kids enthousiast te maken over het nieuwe schooljaar. Neem ze mee naar de stad en laat hen zelf hun schoolspullen uitkiezen. Want hoe hip je ook (denkt dat je) bent, ze hebben vast hun eigen smaak. Daarna is het tijd voor een nieuwe garderobe! Afhankelijk van hun leeftijd kunnen ze dit uiteraard zelf uitzoeken. Mogen ze met hun vriendjes en vriendinnetjes op stap om nieuwe kleding te kopen? Vergeet dan niet om van tevoren een budget vast te stellen. Zo leren ze ook meteen met geld omgaan. Shoppen en tegelijkertijd iets belangrijks leren: hoe leuk!

 

5. Relax!

Elk kind is anders. De één kan niet wachten tot school begint en de ander ziet er vooral tegenop. Als ouder wil je het natuurlijk niet groter maken dan het is, dus vraag je kind hoe hij of zij erover denkt om weer naar school te gaan. Mocht je kind bang of nerveus zijn omdat ze naar een nieuwe school gaan, stel ze gerust en ga mee de klas in op de eerste dag. En zorg dat ze hun schooltas een dag van tevoren inpakken. Zo wordt het een goede  start van de ochtend en het schooljaar voor iedereen!