25 anti-verveel tips voor kinderen tijdens de zomervakantie

"Mam, ik verveel me!" Het is weer zo ver...de zomervakantie staat voor de deur. Voorkom dat je dit elke dag moet aanhoren en vermaak je kids met onze 25 anti-verveel tips! Het strand of een pretpark bezoeken is leuk, maar origami leren maken of een stamboom in elkaar knutselen is nóg leuker! En bij elke activiteit staat de leeftijd vermeld zodat jij goed voorbereid op pad gaat ;)

1. Bedenk een leuke speurtocht

Maak een lijst met vreemde en grappige spullen die de kinderen moeten vinden. Verstop de spulletjes in je huis, tuin of een speeltuin in de buurt. Dat kan een potje met stuivers zijn, een boekje, speelgoed. Is het lekker weer? Maak een lijst met bloemen, planten, vogels en insecten die de kinderen kunnen afstrepen zodra ze het tegenkomen. Of geef de speurtocht een upgrade en plak er een thema aan vast, bijvoorbeeld piraten en prinsessen. Laat de kids op zoek gaan naar een schatkist of spullen die de prinses verloren heeft. Met verkleedkleding erbij wordt het nóg leuker! 

Leeftijd: v.a. 8 jaar. TipVerkleedkist De Tijdmachine in Zoetermeer verhuurt leuke verkleedkleding in alle thema's.

 

2. Ga naar een speelparadijs

Is het jouw persoonlijke doel om de kinderen lekker moe te maken zodat ze vroeg naar bed gaan (en jij ongestoord Netflix kunt kijken)? De speelparadijzen worden steeds populairder en het is de perfecte plek om kinderen urenlang te vermaken. Je hoeft niet bang te zijn dat ze zich bezeren: de springkussens, trampolines, glijbanen en klimobstakels zijn allemaal van zacht materiaal. Maak het extra gezellig en neem je vriendinnen en hun kinderen ook mee. En...heb je al bedacht welke serie het wordt?

Leeftijd: 4 - 12 jaar. Tip: neem eens een kijkje bij Avontura in Delft, Monkey Town in Den Haag en Bungelland in Rotterdam.

 

3. Gezellig picknicken!

Bij de zomer hoort een picknick. Hou het lekker klein met je eigen gezin, of nodig al je vrienden en hun kinderen uit! Kies een leuk park in de buurt, zorg voor lekkere snacks en vergeet vooral de spelletjes niet. Sta je te popelen om te picknicken, maar heb je geen idee wat je allemaal mee moet nemen? Met onze blog 'Plan een gezellige picknick' ga jij goed voorbereid aan de slag! 

Leeftijd: alle leeftijden. Tip: neem je goed gevulde picknickmand en kleedje mee naar het Picknick festival in Leiden!  

 

4. Zelf stoepkrijt maken

Maak zelf stoepkrijt voor een lange dag vol plezier! En het leuke is: het is super makkelijk. Volg de stappen in dit filmpje en voor je het weet is jullie zelfgemaakte stoepkrijt klaar. Zoals je weet houdt My Party Planner niet van saai. Dus haal de gekste vormpjes uit de kast en maak het stoepkrijt nóg interessanter om mee te spelen!

Leeftijd: 3+ 

5. Ga naar een festival voor het hele gezin

Niets is leuker dan een festival waar niet alleen de ouders maar ook de kinderen van kunnen genieten. Lekker eten, dansen, relaxen en genieten van het weer en de gezelligheid. Op 4, 5 en 6 augustus vind je ons bij Kinderland op het Milan Summer Festival in Den Haag. Wij vermaken de kinderen met de allerleukste activiteiten terwijl jij op je gemak geniet van je drankje. 

Leeftijd: alle leeftijden. Tip: voor een volledig overzicht van kindvriendelijke festivals, check Moodkids.nl

 

6. Knutsel een familie stamboom

Hoe veel weten jouw kinderen eigenlijk over hun familie en de ouders van hun grootouders? Maak een stamboom en leer ze over hun familiegeschiedenis. Opa en oma vinden het vast leuk om hen alle 'ins and outs' te vertellen. En misschien ontdek je zelf ook iets over je familie wat je nog niet wist.

Leeftijd: 5+ Tip: lees hier hoe je samen een stamboom in elkaar knutselt!

 

7. Lekker bakken

Aangezien de zon zich onregelmatig laat zien, kun je in de zomer vaker thuis bakken dan op het strand (lol!). Tijd voor iets lekkers dus. Betrek de kinderen zoveel mogelijk bij de voorbereiding en help hen waar nodig. Laat hen zelf een recept kiezen (eentje die ook niet te moeilijk is voor jezelf, haha) en ga samen op stap om de ingrediënten te kopen. Leuk voor de kids en de cake queens onder ons! 

Leeftijd: 5+ Tip: voor ingrediënten en mooie decoratie kun je terecht bij De leukste taartenshop of bestel online bij Bakgoed. 

 

8. Knutselen met cactussen

Cactussen gaan heel veel jaren mee mits je ze goed verzorgt. Als je geen groene vingers hebt en planten spontaan het loodje leggen wanneer jij in de buurt bent, dan hebben wij de oplossing! Laat de kinderen kleine stenen verzamelen, verf ze in de leukste kleurtjes met acrylverf en lijm de stenen eventueel op elkaar. Laat het drogen op papier. Koop potjes in vrolijke kleuren, vul ze met zand, maak een kuiltje en plaats de cactus steentjes erin. Super schattig!

Leeftijd: 5+ 

9. Maak tutu's voor je prinses en organiseer een high-tea

Heb je echte prinsesjes of ballerina's in huis, dan kan een zelfgemaakte tutu niet ontbreken! En het is makkelijker dan je denkt...je hebt niet eens een naaimachine nodig. Alleen tussen de 2 en 3,5 meter tule in een kleur naar keuze en 2,5 meter lint om de band van de tutu te maken. De prinsessen kunnen je hier en daar een handje helpen. Welke stappen je verder moet volgen lees je hier. Als je handig bent, kun je de tutu natuurlijk ook op de naaimachine maken. Maak lekkere cup cakes of één van de fruit snacks die we voor je op een rijtje hebben gezet en houd jullie eigen high-tea!

Leeftijd: 5+

 

10. Organiseer een mini disco

Wat is er nou leuker dan een feestje? Een huisfeestje! Organiseer een mini disco voor je kinderen en hun vriendjes. Perfect voor een regenachtige en grauwe dag. Laat de kids leuke liedjes uitkiezen en maak een playlist. Chips, drankjes en leuke verkleedkleding geven het feestje een extra party vibe! Geef een leuke draai aan de mini disco en laat iedereen een optreden doen á la de Mini Playbackshow!

Leeftijd: 5+ 

 

11. Samen tuinieren

Markeer een stukje van je tuin waar de kids zelf mogen tuinieren. Help hen om bloemen, planten, kruiden en groenten te planten. Alles wat snel groeit is geweldig en geeft de kids het gevoel dat ze iets belangrijks hebben gedaan. Als je kleine kinderen hebt, geef ze dan een schep, oude kleren en laat ze lekker losgaan. Wel op het toegewezen stukje tuin uiteraard ;) Heb je geen tuin maar wel een balkon? Koop een plantenbak, kruidenplantjes, aardbeienplantjes of tomatenplantjes en laat de kinderen voor ze zorgen. 

Leeftijd 4+  

 

12. Ga naar de bieb

Breng een bezoek aan je lokale bieb. In de meeste bibliotheken kun je naast (e-)boeken lezen ook muziek luisteren en films kijken. Maak er een relaxed dagje van en laat iedereen z'n eigen ding doen. Kun je zelf ook op je gemak een boekje lezen. Of huur een aantal boeken en neem ze mee naar huis. Altijd gezellig op een regenachtige dag. Je kunt ook een gratis Vakantiebieb app downloaden voor tijdens de vakantie.

Leeftijd: 5+ 

13. Movie time!

Naar de film gaan is altijd een goed idee. Of het nu een hete zomerdag is en je verkoeling zoekt, of een regenachtige 'Mam, ik verveel me!'dag. Er is altijd wel een bioscoop in de buurt waar ze leuke kinderfilms draaien. Ben je op zoek naar iets educatief? Dan is het Omniversum in Den Haag the place to be!

Leeftijd: 4+

 

 14. Kamperen in de tuin

 Hoe spannend is het om in 'de wijde wereld' (lees: de tuin) te kamperen? Zet samen met de kids een tent op,  pak de slaapzakken erbij, help ze met een kampvuur maken en zorg voor spannende verhalen! Marshmallows kunnen natuurlijk niet ontbreken ;)

Leeftijd: 10+

 

15. Kinderboerderij

Wandel gezellig naar een kinderboerderij in de buurt. De kleintjes vinden het maar al te geweldig, vooral als ze mogen helpen om de dieren te verzorgen. Bij de meeste kinderboerderijen vind je ook een speeltuin, dus dat wordt een lange middag! 

Leeftijd: 2+ 

 

16. Houd een zomerdagboek bij

Overtuig je kinderen om een zomerdagboek of plakboek bij te houden. Laat hen de hele zomer foto's maken van leuke moment en dagjes uit. Ze kunnen er een leuk verhaaltje bij schrijven, kleuren of stickers plakken. Het is niet alleen leuk om te maken, maar over een paar jaar ook leuk om in terug te bladeren. Daarnaast houdt het ze urenlang bezig, zodat jij even een momentje voor jezelf hebt!  

Leeftijd: 7+

17. Maak je eigen film

Tegenwoordig zijn kinderen handig met technische snufjes, dus een eigen film maken zal vast geen probleem voor ze zijn. Ze kunnen zelf een interessant thema bedenken (bijv. Star Wars), de juiste attributen toevoegen en met Windows MovieMaker aan de slag. Het is een makkelijk programma en je kunt er in korte tijd leuke filmpjes mee maken. Maak er een première van en bekijk met het hele gezin - en popcorn - naar hun eigen 'blockbuster'! 

Leeftijd: 8+

 

18. Schilderen als Picasso

Met verf kun je de meest bijzondere dingen maken. Tijd om de creativiteit en fantasie van je kinderen tot leven te brengen! Koop grote vellen papier of een paar verfdoeken bij Action en natuurlijk veel verf (op waterbasis!). Laat ze lekker hun handen en voeten gebruiken, want creativiteit kent immers geen grenzen ;) Zorg er wel voor dat je de ruimte goed af plakt met plastic of oude kranten als je huis je lief is.

Leeftijd: 4+

 

19. Museum

De vakantie is een geschikt moment om je kinderen één en ander bij te brengen. Er zijn voldoende musea waar de kinderen op een interactieve manier nieuwe dingen leren. Zo reizen ze bij het Museum Volkenkunde in Leiden binnen 80 minuten de wereld door met leuke opdrachten en bouwen ze in Museum Kinderwereld hun eigen waterraket of Star Wars ruimteschip van Lego! 

Leeftijd: 8+ 

 

20. Origami

Deze eeuwenoude Japanse papierkunst is makkelijker dan je denkt en ook nog eens goedkoop. Je vouwt een simpel vel papier tot de mooiste creatie die je maar kunt bedenken (lees: die je kids kunnen bedenken). Kies een leuk model op deze Engelse site en het vouwen kan beginnen!

Leeftijd: 7+

21. Bowlen

Okay, de tijd dat bowlen op je kinderfeestje de tofste activiteit ever was, is misschien voorbij. Maar dat maakt het niet minder hip! Tegenwoordig kun je bowlen in een lounge setting met de hipste muziek, speciale lichteffecten, snacks en de lekkerste cocktails (voor jou natuurlijk, niet voor de kids!). Dus neem je kids mee naar een bowling baan in de buurt en maak er een leuke wedstrijd van met de familie! Atoll in Rotterdam en Knijn in Amsterdam weten er altijd een gezellige avond van te maken. 

Leeftijd: 8+

 

22. Waterpret 

Als je op zoek bent naar verkoeling en vermaak op één plek , dan is Kids waterpark Playa in Duinrell de ideale plek! Misschien denk je: 'Duinrell, daar zijn we al zó vaak geweest...'. Maar dit overdekte waterpark is splinternieuw en biedt oneindig veel glijbanen en klimplezier. Nog mooier: het water is ongeveer 15 cm hoog dus het is ook nog eens veilig voor de kleintjes. Als je kids liever buiten van het water genieten, dan is Plaswijckpark echt een aanrader!

Leeftijd: 3+

 

23. Houd een modeshow

Ben je toe aan een zomeropruiming en vervelen de kinderen zich? Sla twee vliegen in één klap! Laat de kids een modeshow houden met de kleding die je niet meer draagt (of goede kleding waarvan je geen 'nervous breakdown' krijgt als het beschadigd raakt). Maak een catwalk in de woonkamer, zet een muziekje op en de show kan beginnen! Laat paps ook meedoen als paparazzi of presentator. 

Leeftijd: 6+

 

24. Koken met je eigen sterren

Je hoeft geen Michelinster te hebben om iets lekkers op tafel te toveren. Tenzij je kinderen extreem kritisch zijn (dan zou ik er maar niet aan beginnen), is dit een leuke bezigheid voor tijdens de vakantie. Zoek samen een lekker recept en help ze in de keuken. Hoe leuk is het om iedereen een gerecht te laten maken?  Nodig vrienden of familieleden uit en maak er een gezellige avond van!

Leeftijd: 6+

25. Chillen met je billen!

Met al die geplande activiteiten is het ook heerlijk om gewoon even niets te doen. En daar is helemaal niets mis mee.  Zo leren de kids om zichzelf te vermaken en heb jij een welverdiend chill moment voor jezelf! 

Reactie schrijven

Commentaren: 0