Het Kinderfeestjes Dilemma

 Wat doe je wanneer jouw kind niet wordt uitgenodigd? Hoeveel kinderen mogen er op het feestje komen? De cadeautjes meteen openmaken of pas als de gasten naar huis zijn? En hoe zit het eigenlijk met het verzoek “geen cadeautjes”? Je staat er niet bij stil, maar er komt toch heel wat bij een kinderfeestje kijken. Voor je het weet heb je een kinderfeestjes burn-out! Om ervoor te zorgen dat jij de plank niet misslaat, zijn wij op zoek gegaan naar antwoorden op deze 5 dilemma's.

 

Dilemma 1: mijn kind is niet uitgenodigd!

Laatst bracht een vriendin van mij haar 5-jarige dochter naar school en een klasgenootje deelde enthousiast uitnodigingen uit. “Al mijn vriendinnen mogen op mijn feestje komen!”, riep het meisje. Maar haar dochter kreeg geen uitnodiging. Gelukkig had de kleine meid het niet echt door, maar mijn vriendin was not amused.’ Er ging van alles door haar hoofd. Hoe zal mijn dochter zich voelen als ze erachter komt? Waarom is ze eigenlijk niet uitgenodigd? Misschien moet ik de moeder van het meisje opbellen om dit te bespreken. “Vind je niet dat er regels moeten zijn om dit soort dingen te voorkomen?”, vroeg ze mij.”

 

Het zette me aan het denken. Ik kan me nog heel goed herinneren dat ik voor het eerst niet werd uitgenodigd voor een feestje. I was heart broken! Niet uitgenodigd worden is alles behalve leuk. Maar het zal vaker voorkomen, dus het is belangrijk dat kinderen met deze emoties leren omgaan. 

 

De oplossing

Natuurlijk is het vervelend als juist jouw kind geen uitnodiging krijgt. Een Amerikaanse vriendin van mij vertelde dat het daar vaak niet is toegestaan om uitnodigingen publiekelijk uit te delen, tenzij de hele klas is uitgenodigd. Erover praten mag soms niet eens. Mooi verhaal, maar probeer jouw 5-jarige maar eens te verbieden om over hun verjaardag te praten met klasgenootjes. Bovendien krijgen de kinderen een onrealistisch beeld van ‘de echte wereld’. Niet iedereen is je vriend of vriendin. Teleurstellingen horen nu eenmaal bij het leven en dat is okay.

 

Leg uit dat je kind niet altijd door iedereen uitgenodigd kan worden. Zijzelf mogen ook niet iedereen uitnodigen voor een verjaardag. Als je kind niet uitgenodigd is en hiermee zit, kun je het best reageren met sympathie. Probeer het niet voor hen op te lossen, maar bespreek het. Geef een dikke knuffel. Maak soep. Zet thee (dat hielp bij mij, thanks mam!). Toen de dochter van mijn vriendin besefte dat ze niet was uitgenodigd, heeft ze gehuild. Mijn vriendin heeft haar getroost en voor ze het wist was haar dochter eroverheen (zij zelf nog niet helemaal, haha).

 

Dilemma 2: hoeveel kinderen mogen er uitgenodigd worden?

Dilemma 1 heeft je vast aan het denken gezet. Want wie nodig je nu wel of niet uit zonder iemand te kwetsen? Tegenwoordig zijn er ongeveer 30 kinderen in één klas. Zo’n groot aantal is niet alleen een aanslag op je huis, maar ook op je portemonnee. Het is natuurlijk leuk voor een keer, maar elk jaar? En als je een deel niet uitnodigt, hoe voorkom je dat ze een soortgelijke situatie meemaken als de dochter van mijn vriendin? Met al deze vragen voel je de kinderfeestjes burn-out spontaan opkomen!

 

De oplossing

Het enige wat je kan doen is goed nadenken wanneer je samen met je kind een lijstje maakt. De ongeschreven regel is om maximaal 50% van de klas uit te nodigen. Zodra je er meer uitnodigt, komt de klap voor de niet-genodigden harder aan. Een andere 'regel' is de leeftijd van je kind +1. Willen ze de hele klas uitnodigen behalve twee kinderen? Probeer dan goed te achterhalen waarom dit zo is, om problemen te voorkomen. Als het twee pestkoppen zijn, is de keuze te rechtvaardigen. Is dit niet het geval, geef het goede voorbeeld en nodig de andere twee kinderen tóch uit. Persoonlijk denk ik dat het geen kwaad kan om de uitnodigingen in de klas uit te delen. Kinderen zijn er sneller overheen dan je denkt. En anders kun je de juf vragen om de uitnodiging in de tas van de kinderen te stoppen. Of je geeft de uitnodiging mee aan de ouders. 

 

Dilemma 3: cadeautjes meteen openmaken of wachten tot de gasten weg zijn?

Ik heb nogal wat kinderfeestjes meegemaakt. Bij de meeste feestjes draait het bijna alleen maar om de cadeautjes. De gasten hebben amper een voet binnen gezet, of het cadeau is al opengemaakt. Ik raakte een tijd geleden aan de praat met de moeder van een 8-jarig meisje, die me vertelde dat haar dochter niet kon wachten tot de jarige haar cadeau zou openmaken. Ik vroeg haar waarom en ze antwoordde “Omdat ze zo graag de reactie van de jarige wil zien. Ze heeft veel tijd besteed om een leuk cadeau uit te zoeken”. Ik dacht meteen aan de druk op de jarige om bij elk cadeau overenthousiast te reageren, leuk of niet. En de teleurstelling bij ‘de gever’ wanneer de reactie niet enthousiast genoeg overkomt.

 

Op een ander kinderfeestje viel het me op dat de cadeautafel alsmaar voller werd. Alhoewel de jarige een paar keer netjes vroeg of hij de cadeaus al mocht openmaken, kreeg hij steeds een 'nee' te horen van zijn moeder. Wel met uitleg: “Het is niet netjes om je cadeaus direct open te maken, omdat je gasten belangrijker zijn dan de cadeaus”, legde ze hem uit. “Zij zijn hier speciaal voor jou.” Het is me bijgebleven. Normaal gesproken maak ik mijn cadeaus ook meteen open. Ik ben het gewoon gewend. Toen ik mijn dertigste verjaardag groots vierde, stond de tafel vol met cadeaus. De volgende dag heb ik uitgebreid de tijd genomen om alle cadeaus te openen en iedereen persoonlijk te bedanken. En eigenlijk voelde dat veel beter dan gehaast een cadeau openen met een snel ‘dank je wel’ er achteraan.

 

De oplossing

Dit heeft alles te maken met wat je gewend bent. Persoonlijk vind ik dat het openen van cadeaus een groot onderdeel is van een kinderfeestje. Niet alleen de jarige, maar ook de gever kan vaak niet wachten tot dit moment. Het is echt wel een big deal voor hen. Aan de andere kant begrijp ik goed dat ouders hun kinderen willen leren dat de personen belangrijker zijn dan de cadeaus. Een goede middenweg is om het cadeaumoment in te plannen voor de laatste 15 tot 30 minuten van het feestje. Alle kinderen leven naar het moment toe en de jarige heeft tijd om iedereen netjes te bedanken. Bonus: het voorkomt dat de kids een beetje te enthousiast met de nieuwe cadeaus gaan spelen (lees: misschien kapot maken of claimen).

 

Dilemma 4: “geen cadeautjes” (beeld je twee air quotes in) of echt géén cadeautjes?

Het is een ware trend aan het worden: geen cadeautjes op een kinderfeestje. Of er wordt gevraagd om een bijdrage voor een groter cadeau. Want ze hebben al zoveel speelgoed. Of ze willen heel graag één speciaal cadeau. Om nerveus van te worden! Want moet je nu écht geen cadeau meenemen, of zeggen ze dat puur uit beleefdheid? Het voelt raar om met lege handen aan te komen op een kinderfeest. Maar wat als je de enige bent die mét een cadeau aankomt...awkward! En zo denken er wel meer over. Ik besprak het met mijn neef, vader van twee kinderen. “Ik heb een kind nog nooit een cadeau zien weigeren”, vertelt hij me, “maar ik respecteer het wel wanneer ouders expliciet 'geen cadeaus' vermelden. Het is hun kind, dus hun opvoeding. Ze hebben er vast een goede reden voor.” Een collega denkt er hetzelfde over: “De kinderen kunnen ook een mooie tekening maken of iets lekkers aan de jarige geven, zelfgemaakte cupcakes bijvoorbeeld. Dan krijgt de jarige toch nog iets en het is persoonlijker.”

 

De oplossing

Door een cadeau mee te brengen wanneer je gevraagd is om het niet te doen, voelen andere ouders zich ongemakkelijk. En de ouders van de jarige al helemaal. De ouders van de jarige hebben, zoals mijn neef al eerder zei, vast een goede reden. Ik sprak een ouder die wel eens 'geen cadeaus’ op de uitnodiging heeft gezet. In plaats daarvan deed hij iets anders. Hij vertelt: “mijn dochter is in de zomer jarig en wilde een feestje in het zwembad. Omdat ze de hele klas plus familie wilde uitnodigen, besloten mijn vriendin en ik samen met onze dochter om geen cadeautjes te vragen. We legden uit dat het niet nodig is om meer dan dertig cadeaus te krijgen, wanneer ze ook al cadeaus krijgt van haar grootouders en ons. We besloten de gasten om een donatie voor de Voedselbank te vragen. We hebben flink wat geld opgehaald en onze dochter was erg trots. Het feestje was dus niet alleen leuk, maar ook nog eens leerzaam en voor een goed doel!"

 

Dilemma 5: hoeveel besteed je gemiddeld aan een cadeau?

Het belangrijkste is dat het cadeau passend is voor de jarige. Zolang je je budget niet overschrijdt, zou het niet moeten uitmaken wat het cadeau kost. Kinderfeestjes zijn geen bruiloften, dus voel je niet verplicht om een spectaculair cadeau te kopen. Ook niet als het een spectaculair kinderfeestje is. Bij jonge kinderen kan een groot cadeau hetzelfde plezier brengen als een klein cadeau. Ze hebben nu eenmaal geen besef van prijzen. Gemiddeld besteden ouders rond de €15 aan cadeautjes en voor die prijs kun je veel leuke spulletjes vinden. Is het een verjaardag van een tweeling? Koop dan altijd twee cadeautjes, want het zijn nog altijd twee kinderen (tip van een tweeling!).

 

Met welke dilemma’s heb jij wel eens te maken gehad en hoe heb je het opgelost? Laat het weten op onze Facebook pagina!